ماکتسازی با دست مناسب دانشجویان و اساتید (آموزش + نکات ضروری)
ماکتسازی در دنیای امروز بسیار آسانتر از گذشته است چراکه نرمافزارهای مدلسازی سهبعدی بسیاری ازجمله «Revit» و «Google SketchUp» فرآیند طراحی را برای ما نهتنها سریع و آسانتر میکنند بلکه کارهای پیچیدهای را نیز انجام میدهند. استفاده از برش لیزری میتواند لبهها و حالتهای دالبری تمیزی ایجاد کند و باعث شود ماکت، منظم و دقیق به نظر برسد. اگرچه اگر مبتدی باشید استادتان میخواهد از نرمافزار سهبعدی و برش لیزری و پرینت سه بعدی استفاده نکنید بلکه کارها را با دست انجام دهید. هرکسی که میخواهد وارد دنیای طراحی شود باید به این شکل شروع کند چراکه همه باید ماکتسازی را با استفاده همزمان از دست و ذهن تمرین کنند.
برای ساخت ماکت ، طرح خود را برای ما ارسال کنید
این راهنما که میتوانید از آن در کلاس درس هم استفاده کنید دانش مقدماتی ماکتسازی معماری با دست را بهصورت مرحلهبهمرحله آموزش میدهد؛ از ابزارها گرفته تا انتخاب متریال و تمام توصیههایی که از طراحان و اساتید بسیاری آموختهام در آن گنجاندهشده است. پس از مطالعه آن روند هر فرآیند را درک میکنید؛ همچنین منبع خوبی برای دورهی کلی موضوعات مقدماتی است.
در این پروژه از ابزارهایی استفاده میکنیم که اگر از برخی از آنها به درستی استفاده نشود خطرآفرین هستند؛ در نتیجه کودکان و نوجوانان نمیتوانند این کار را انجام دهند. در عین حال بزرگسالان هم باید مراقب باشند تا خطری پیش نیاید.
ماکتسازی سه چیز شما را میآزماید:
مدیریت زمان
بردباری
تمرکز
مرحله اول: ایده اولیه
کاری که لازم است پیش از شروع به ساخت ماکت انجام دهید این است که ایدهی اولیه را در نظر بگیرید؛ این شروع کار است. باید بدانید میخواهید چه چیزی درست کنید و از کجا میتوانید الهام بگیرید. از اینترنت؟ تلویزیون؟ یا تخیلی؟ شاید بهتر باشد ابتدا یک موضوع انتخاب کنید و سپس چند گزینه را مدنظر قرار دهید. کم کردن تدریجی گزینههایی که مدنظر دارید همیشه روشی مفید برای پیدا کردن ایدههاست.
مرحله دوم: آمادگی
اگر ابزار مناسبی در اختیار نداشته باشید کارتان سختتر میشود. اینها ابزارهای مقدماتی و متریالهای مدل پیشنهادی هستند. میتوانید آنها را بهصورت آنلاین یا از فروشگاههای هنری تهیه کنید.
اندازهگیری/ خطکشها
اشل (مقیاس مدلتان را تعریف و ابعاد آن را محاسبه کنید.)
خطکشهای 20، 30، 60 سانتی (بسته بهاندازه مدل)
گونیا (برای کشیدن طرح و قسمتها، چسب زدن بهصورت عمودی و غیره)
انواع قلمهای موردنیاز
مداد تیز (قابلاستفاده برای علامت زدن و طراحی دستی. اندازه 2B پیشنهاد میشود)
ماژیک دوطرفه: نوک نازک و نوک خیلی نازک (برای کشیدن طرح کلی و بخشبندیها مفید است)
راپید مارک Micron با اندازههای 01، 03 و 08 (اندازه خطهای مختلف برای کشیدن طرح)
ماژیک با نوک ضخیم (ماژیک راندو) (دارای قابلیت کشیدن خطوط ضخیم بوده و برای کشیدن دیوار و ستون مناسب است)
ابزار برش
تیغ جراحی (برای برش قطعات کوچک قسمتهای مختلف ماکت که ریزهکاری هم نیاز دارد مفید است)
تیغ کاتر (برای برش قطعات ضخیم و نسبتاً بزرگ مدل مفید است)
قیچی (فقط برای برشهایی که نیازی بهدقت زیاد ندارند)
صفحه برش
صفحه برش مدل OLFA یا ALVIN (ضد لغزش و دارای قابلیت حفاظت از صفحه در برابر کاتر و دیگر برش دهندهها)
چسبها
سیمان نرم (چسب خوب برای استیکر و کاغذ)
چسب سریع خشکشونده (برای استفاده در کاغذ و برخی متریالهای چوبی خوب است)
چسب حرارتی (چسبی که بهشدت سریع خشک میشود و تفنگی با حرارت بسیار بالا دارد)
استیکر یا نوارچسب (برای چسباندن کاغذ طراحی روی میز)
جنس صفحهها
فوم بُرد نازک سیاهوسفید (متریال اصلی ساختوساز برای مبتدیها)
فوم بُرد قطور سیاهوسفید (عمدتاً برای کف کار (بیس کار) یا سایت ماکت (لنداسکیپ) استفاده میشود)
نئوپان (ورق سخت قهوهایرنگ)
تخته سهلای نازک (برش داده شده)
برگه چاپ شفاف (بهجای شیشه)
مرحله سوم: ایمنی هنگام کار
ابزارهای زیادی که در این پروژه از آنها استفاده میکنیم میتوانند خطرناک باشند مثل تیغ جراحی و چسب حرارتی. لطفاً حین استفاده از این ابزار امنیت خود و اطرافیانتان را در اولویت قرار دهید. برای جلوگیری از حوادث ناخواسته لازم است بدانید ابزارهایتان دقیقاً کجا هستند؛ حواستان باشد وقتی کار نمیکنید چسب حرارتی را از برق بکشید و محافظ تیغ جراحی را روی آن قرار دهید.
هنگام وقوع حوادث سطحی به بانداژ و ضدعفونیکننده نیاز دارید.
مرحله چهارم: انتخاب مقیاس ماکت
یک مقیاس از اشل خودتان انتخاب کنید و طبق آن بزرگی ماکت حقیقی را به دست آورید. پسازاینکه یک مقیاس انتخاب کردید تمام فرآیندهای دیگر باید از این مقیاس تبعیت کنند.
مرحله پنجم: طرح کف و مشخص کردن خطوط برش
در این مرحله لازم است طرح کف ماکت را بکشید و قسمتهایی را که باید برش داده شوند مشخص کنید. هدف اصلی در اینجا این است که اندازه هر قطعه از ماکت شما مشخص شود. یک مقیاس از اشل انتخاب کنید و نمای طرح مقدماتی را روی کاغذ یا کاغذ پوستی بکشید. ابتدا از مدادتان برای کشیدن چندین طرح اولیه استفاده کنید و ابعاد را بنویسید. همه ابعاد از ارتفاع گرفته تا پهنا، ضخامت و زاویه باید محاسبه شوند. اینجا زمان مناسب آزمودن تمرکز شماست. روشی که همیشه میتواند مفید باشد این است که تعداد قطعات موردنیاز را بنویسید و فضای کلی بزرگتر را به چند گروه کوچک تقسیم کنید.
مرحله ششم: اضافه کردن ابعاد به طرح کشیده شده
پیش از ساخت ماکت بهتر است تمام ابعاد را در طرحتان بنویسید. این باعث میشود انجام کارها برایتان آسانتر شود. در غیر این صورت مجبور خواهید شد هر بار قطعات را جداگانه محاسبه کنید؛ درنتیجه سرعت کلی کار کاهش مییابد.
مرحله هفتم: برش و چسباندن قطعات
حواستان باشد ابزار برش تیزی داشته باشید تا بتوانید قطعات را تمیز و بینقص درآورید. ماکتهای منظم همیشه زیباترند.
درحالیکه هردو قطعه را به یکدیگر می چسبانید پیشنهاد میکنم از گونیا یا خط کش استفاده کنید چراکه به شما در به دست آوردن زاویههای 90 درجه دقیق کمک میکند. همچنین میتوانید از گوشهی خط کش برای تمیز کردن چسب اضافه از روی ماکت استفاده کنید.
پس از اتمام قطعات سعی کنید آنها را روی کف طرحتان قرار دهید و بررسی کنید که با آن جور میشود یا نه. بررسی مرحلهبهمرحله کار در پیشرفت شما اثر به سزایی دارد.
مرحله هشتم: ساخت قسمتهای داخلی و ساختاری ماکت بهطور جداگانه
تا وقتی مطمئن نشدید همهچیز درست است تمام قسمتهای ماکت را به هم نچسبانید چون وقتی همه قطعات را سوار میکنید آنقدر محکم به هم میچسبند که اگر بعداً متوجه ایرادی شوید تغییر آن کار سختی است.
مرحله نهم: اضافه کردن رنگ و بافت به نمای نهایی ماکت
گاهی استفاده از کاغذ رنگی و متریالهای دیگر مثل ورقهای پلاستیکی و تخته سه لا باعث زیباتر شدن ماکت میشود درصورتیکه وقتی ماکت شما فقط از فوم برد سفید یا نئوپان ساختهشده باشد چنین نمایی را ندارد. تمام این مواد تکمیلی باعث میشود مدلتان بیشتر به مدل سهبعدی نزدیک شود و واقعیتر به نظر برسد.
درنهایت لازم است دوباره یادآور شوم ماکتسازی به تمرکز و بردباری زیادی نیاز دارد. ماکتسازی کار سختی نیست اما ماکت خوب ساختن همیشه برای ماکتسازان یک چالش محسوب میشود. اگرچه تمرینهای تعاملی با استاد قطعاً میتواند به میزان زیادی به شما کمک کند.